164 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu

15 ianuarie ne apropie sufleteşte pentru a aduce un omagiu Luceafărului poeziei române,

Poetului nepereche, a cărui operă v-a dăinui pe veci…

La 15 ianuarie, în fiecare an, se marchează Ziua comemorării poetului național, Mihai Eminescu. Mai multe manifestaţii vor avea loc, la Chişinău şi în toată ţara, în această zi, când se împlinesc 164 de ani de la naşterea marelui poet al neamului şi când se va marca pentru a doua oară Ziua Culturii Naţionale.

Pe 15 ianuarie, Aleea Clasicilor din centrul capitalei va fi gazda mai multor manifestări culturale în cinstea Luceafărului poeziei noastre. Manifestările vor începe de dimineață cu depuneri de flori la bustul poetului și vor continua cu recitaluri de poezie şi cântece scrise pe versurile sale. La eveniment vor fi prezenți și câțiva tineri actori îmbrăcaţi în costume din perioada poetului. Tot pe Aleea Clasicilor Literaturii Române va fi creată ambianţa restaurantului „Bolta Rece”, celebrul local unde Creangă şi Eminescu se întâlnau adeseori.

Şi în alte centre de cultură din ţară se vor organiza acțiuni dedicate lui Eminescu şi Zilei Culturii Naţionale, la Soroca, Edineţ, Leova, Cahul ș.a.

Mihai-Eminescu-semnatura1

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Ipoteşti. Studiile liceale le urmează la Cernăuţi, apoi audiază cursuri preferenţiale la Viena şi Berlin. A activat ca director al Bibliotecii Centrale din Iaşi, revizor şcolar, apoi împreună cu I. Slavici şi I. L. Caragiale a fost redactor la ziarul „Timpul” de la Bucureşti. A participat la şedinţele Societăţii „Junimea”.

În timpul vieţii criticul literar Titu Maiorescu a selectat şi a editat un singur volum („Poezii”, 1883), în studiul critic din prefaţă l-a remarcat ca pe un poet de geniu: „Eminescu şi poeziile lui”. Mai târziu au fost publicate mai multe culegeri postume.

Mihai Eminescu este încadrat de critica literară în patrimoniul marilor clasici ai literaturii universale.

Liga Tineretului din Moldova îndeamnă toți membrii organizației să participe la evenimentele organizate în numele marelui poet și să-i studieze opera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.