9 decembrie – Ziua Internaţionala a copiilor în mass-media

Dinamismul vieţii sociale face ca la structura trăsăturilor de personalitate ale copiilor şi tinerilor să contribuie o multitudine de factori cu influenţe specifice: familie, şcoala, organizaţiile non-guvernamentale, mediul socio-cultural, mass-media.

În legătură cu impactul pe care îl are mass-media în educaţia generaţiilor de astăzi,  pe 9 decembrie este declară Ziua Internaţională a copiilor în mass-media, pentru a demonstra influenţa surselor informaţionale pentru copii şi rolul copiilor în mass-media, totodată.

9 decembrie – Ziua Internaţionala a copiilor în mass-media Sursa foto: baby.unica.ro
Ziua Internaţionala a copiilor în mass-media – 9 decembrie. Sursa foto: baby.unica.ro

Cu genericul acestei zile speciale, noi, tinerii, membri ai „Clubului Jurnaliştilor” din cadrul Ligii Tineretului, dorim să relevăm adevărata funcţie educativă a mass-media şi impactul ei în viaţa noastră cotidiană.

În mod sugestiv termenul “mass-media” se asociază cu cuvîntul din limba latină “media”- mijloace cu cel englezesc “mass”- număr foarte mare de oameni. Mass-media contribuie la educarea atît a tinerilor, cît şi a adulţilor, iar acest fapt este unanim recunoscut. Aportul educativ al mass-media se realizează prin transmiterea de informaţie, impunerea de valori, atitudini, modele comportamentale, avînd astfel un rol deosebit în construirea unei personalităţi contemporane. Copii sunt ca buretele, absorb tot ce văd, aud şi simt, ei sunt viitorul şi de noi depinde ce însuşesc ei încă de mici. Impactul deosebit al mass-media este dat de modul plăcut, accesibil chiar captivant, în care sunt oferite informaţiile. Ambiţia în care cresc şi se dezvoltă copii, oferă o mare varietate de stimuli, generează noi experienţe şi noi modalităţi de cunoaştere, culturalizare şi relaxare.

Lewis Mumford definea mass-media ca fiind “ochiul lumii”. Întradevar, posibilităţile de informare oferite de mass-media sunt extrem de ample, constituindu-se în edevărate industrii. Mass-media oferă posibilitatea educaţiei spontane şi eterogene, dar este utilizată şi pentru realizarea unor activităţi educative explicite. Mass-media reprezintă forţa  progresului .

Elena Bivol,

membru al Clubului Jurnaliştilor

din cadrul Ligii Tineretului din Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.