“Faptul că vom călători liber în Europa e o reușită a libertății noastre individuale”

Off-line cu Vlad Țurcanu.

      Membrii Ligii Tineretului din Moldova, pe 24 martie 2014, au avut onoarea să aibă  o intrevedere cu Vlad Țurcanu, consilierul Preledintelui RM pentru comunicare publică, purtător de cuvînt.

167145_501810026715_6774219_n În cadrul acestei  întruniri s-au abordat diverse teme:  parcursul european la Republicii Moldova, evenimentele ce au avut loc recent în Ucraina,inclusiv și problema transnistreană. Dumnealui a acceptat invitația chiar dacă este o persoană foarte ocupată, iar ideea a parvenit din partea Clubului Diplomaților din cadrul LTM.

Anul 2014 reprezinta o importanta majora privind tendintele Republicii Moldova de a intensifica relatiile de colaborare cu Uniunea Europeana, un factor demonstrativ ar putea servi abolirea regimului de vize pentru cetatenii Republicii Moldova, preconizat pe luna Mai, a anului respectiv. În aceste circumstanțe, e ineluctabil să nu abordam această realizare. Astfel, s-a vorbit despre geneza concepției de a deveni stat membru a Uniunii Europene, iar Vlad Țurcanu  a menționat „Noi am „flirtat” cu acestă idee din anii 1990. Republica Moldova a parcurs de atunci un traseu politic nu neapărat consecvent. Faptul că vom călători liber în Europa e o reușită a libertății noastre individuale . ” În acest context, Domnul Țurcanu a precizat că acest lucru prevede anumite responsabilități, îndemnîndu-ne să ne arătăm ca niște europeni._DSC0150

„ Uniunea Europeană este un set de valori. Ea are misiunea de a moderniza și a ridica nivelul de trai pentru a nu avea niște vecini instabili, dar în acest caz trebuie un efort și din partea noastră.” ,a subliniat funcționarul.

Tot printre subiectele tratate, a fost manifestarea și unele acțiuni ale președintelui Nicolae Timofti în postura de președinte a RM. În acest sens, domnul Țurcanu a elucidat că „Din punct de vedere a președintelui Timofti, e periculos de a concentra puterea în mînile sale.Președintele și-ar dori să fie puternice instituțiile din stat,dar nu o singură persoană.Acesta e corect din punct de vedere democratic, nu dictatorial.”

_DSC0157De asemenea, Dumnealui ne-a relatat despre nevoia de a ne implica în soluționarea problemelor existente în stat, fără să ne bizuim pe ceva sau cineva, pentrucă o țară trebuie să aibă energie din diferite zone.

Vlad Țurcanu a rămas încîntat de întrevederea purtată, specificînd că este dispus să ne acorde susținerea necesară și este hotărît să mai participe la asemenea discuții. Întîlnirea petrecută are un impact major asupra formării noaste personale, cît și asupra activității viitoare a Ligii Tineretului din Moldova,prin faptul că am avut posibilitatea de a ne lărgi orizonturile și a însuși unele strategii privind perceperea și abordarea unor probleme.

Întîlnirea a avut drept scop ca tinerii să fie mai aproape de funcționarii publici,iar în acest context,mai aproape de Președintele țării.

Autor : Ada Paierele,membrul  Clubului Diplomaților al LTM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.