Fericire pentru Azilul de invalizi și pensionari din satul Puhăceni

La 11 martie curent, membrii Departamentului Social Cultură și Sport al Ligii Tineretului din Moldova, au fost în vizită la Azilul de invalizi și pensionari din s. Puhăceni, raionul Anenii Noi. Aceștia au venit cu un ajutor din produse de igienă personală, fructe și altele, pregătind pentru bătrâni o mică sărbătoare: poezii, dansuri și cântece de voie bună. Bătrânii și-au demonstrat și ei abilitățile, fiind foarte activi, cântând și dansând împreună cu membrii Ligii.

Fotografia postată de Departamentul Social, Cultura si Sport al LTM.

Bătrâneţea aduce cu ea înţelepciune, dar adesea și mai multă singurătate. Odată cu înaintarea vârstei, bătrînii pierd din puteri, și o parte din ei ajung în voia soartei, asta pentru că membrii familiei îi percep ca pe o povară. Într-o astfel de situație  au ajuns și cei de la Azilul din Puhăceni, departe de casă, copii și nepoți. În tinerețe au fost și ei oameni înstăriți, care au ocupat funcţii importante, dar ajunși neputiincioși, așteaptă să le pășească pragul cineva care să le mai provoace cîte o emoție și să le mai povestească câte ceva.

Fotografia postată de Departamentul Social, Cultura si Sport al LTM.

„Pentru un bătrân, la fel ca pentru un copil, nu este suficient să îi acorzi doar  hrană şi apoi să îl laşi închis între patru pereţi. El are nevoie de atenţie, de afecţiune, are nevoie să discuţi cu el, chiar dacă o faci după orele de muncă” ne-a spus Ana-Maria, coordonatoarea Departamentului Social Cultură și Sport.

Fotografia postată de Departamentul Social, Cultura si Sport al LTM.

“Am plecat cu emoții plăcute, bătrânii au fost foarte primitori și emanau emoții de fericire. La plecare ne petreceau cu lacrimi de fericire.. anume atunci am înțeles că este un proiect reușit și care merită de repetat. Mă bucur foarte mult că membrii Ligii sunt atât de responsabili și dornici de a ajuta oamenii nevoiași. Condițiile de trai nu sunt cele de 5*, însă bătrânii au spus că sunt îndestulați cu de toate și cel mai importnat e că sunt mulțumiți de personalul azilului care îi îngrijește și știe cum să-i trateze frumos. Eu cred că anume prin așa fapte putem educa tinerii în direcția corectă și le vom ridica nivelul de responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă în jur”  a menționat Ion Curmei, Președintele Ligii Tineretului din Moldova.

Fotografia postată de Departamentul Social, Cultura si Sport al LTM.

La azil, bătrâneii sunt o adevărată familie și nici unul din membrii ei nu stă fară ocupații. Cu toții posedă adevărate talente, unii scriu versuri, alții croșetează pentru nepoței și chiar pentru strănepoți, sunt și din cei care iubesc florile și natura. Ei au demonstrat că viața e frumoasă și colorată chiar și la bătrânețe, deși unii dintre ei au probleme grave de sănătate.

“Ziua de azi într-adevăr a fost una deosebită pentru mine, deoarece am făcut o faptă bună prin faptul că am adus zâmbetul pe fața câtorva oameni, i-am făcut mai fericiți și pentru câteva ore au uitat de grijile și gândurile cotidiene. Ei au nevoie de atenția și grija noastră, și sper că nu a fost ultima dată când i-am vizitat, deoarece am rămas impresionată de căldura cu care ne-au primit și de faptul cum s-au integrat în activitatea noastră” ne-a mărturisit vice-coordonatoarea Departamentului, Mihaela Costaș.

Fotografia postată de Departamentul Social, Cultura si Sport al LTM.

La final, locatarii azilului au spus că sunt foarte mulțumiți. Și-au împărtășit entuziasmul și au invitat tinerii din Liga Tineretului să mai vină, ușile azilului fiind mereu deschise pentru oameni cu inimă mare. Voluntarii au promis că astfel de vizite vor deveni o tradiție pentru Liga Tineretului.

Pentru a fi la curent cu activitățile organizate puteți urmări pagina de facebook a Departamentului Social, Cultură și Sport sau cea a Ligii Tineretului din Moldova