Fotoreportaj: Oamenii străzii în grija tinerilor de la Liga Tineretului din Moldova

“O haină pentru un boschetar” – o campania de binefacere dedicată oamenilor fără adăpost, fără casă, fără masă, fără un umăr pe care să-şi plângă amarul…

La sfârşitul lunii februarie membrii Ligii Tineretului din Moldova au dat start unei campaniei de binefacere, dedicate oamenilor străzii. În cadrul acesteia s-au adunat haine, încălţăminte şi alimente pentru boschetarii adăpostiţi de “Centrului de Găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil” din Chişinău.

La început de primăvară, membrii Departamentului Social, Cultură şi Sport al LTM au mers la acest Centru pentru a dona lucrurile adunate şi pentru a le afla necazul oamenilor ce şi-au găsit acoperiş temporar aici.

Unii au ajuns aşa din proprie vină… şi o recunosc, mulţi alţii au avut şi casă şi familie, dar din voia sorţii au rămas pe drumuri. Sunt oameni cu istorii de viaţă în spate, cu dureri şi nevoi pământeşti, însă uitaţi de lume.

Cea mai în vârstă persoană găzduită aici este Alexandra, în vârstă de 78 de ani, iar cel mai tânăr este un băiat de 18 ani. Majoritatea oamenilor aflaţi aici nu au acte, iar asta îi face să rămână fără de lucru şi pe drumuri. Pe an au voie să fie plasaţi în Centrul de Găzduire doar 3 luni, astfel că circa 85% din ei după ce pleacă de aici, revin pe drumuri. Unii însă lucrează şi vin la Centru doar seara, iar apoi îşi găsesc loc în societate.

Marcela Diţa este asistentul social care îi ajută în toate. Un alt ajutor al centrului este Pavel, care lucrează de 2 ani aici şi are grijă de masă, iar Maria este dereticătoarea care are grijă de curăţenie.

Au condiţii destul de precare de trai, dar mai ales pe timp rece, acest centru devine pentru ei o adevărată casă, unde găsesc o bucată de pâine şi un aşternut cald.

Vedeţi mai jos o serie de fotografii de la “Centrului de Găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil” din Chişinău.

Vedeţi aici şi un reportaj video difuzat la postul de televiziune Moldova 1.

40

“Centrul de Găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil” din Chişinău

2

Din când în când la Centru ajung mici ajutoare…

24

Mulţi dintre boschetari consumă alcool, însă la Centru nu sunt primiţi în stare de ebrietate

23

Haine şi încălţăminte colectate de membrii Ligii Tineretului din Moldova

20

Camera unde îşi găsesc adăpost noaptea are mai multe paturi, câteva dulapuri şi scaune.

14

15

12

13

Şi aici unele femei nu uită să aibă grijă de ele…

8

Bucătăria şi vasele erau curate şi îngrijite

7

Cantina

6

5

32

Unii şi-au făcut prieteni aici…

33

31

1

Marcela Diţa, asistentul social care are grijă de cei plasaţi în Centru

34

Victoria, membru al LTM alături de o bunicuţă din acest Centru

27

29

37Tinerii din Departamentul Social, Cultură şi Sport al Ligii Tineretului din Moldova, alături de Svetlana Raileanu, consilier LTM şi Marcela Diţa, asistent social la “Centrul de Găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil” din Chişinău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.