Interviu: Corneliu Doni “Liga Tineretului a fost un pas important din viața mea„

14331035_1777460592469374_1912773663_n

Corneliu Doni e un tânăr de 20 de ani din Criuleni, student la Facultatea de Drept a USM, el visează să schimbe lumea, dar știe foarte bine că trebuie să înceapă de la sine.

Când și cum ai început activitatea de voluntar?

Acum doi ani jumătate am făcut cunoștință cu Liga Tineretului, unde mi-am început activitatea de voluntar. Ulterior am deschis o filială la noi, în Criuleni, iar pe parcursul clasei a 12-a ne-au reușit mai multe activități de voluntariat. Liga Tineretului a fost un pas important din viața mea. Ulterior când am venit la Chișinău pentru a continua studiile, am devenit membru a CNA Studențesc. Spre sfârșitul primului an de facultate am devenit voluntar în cadrul Asociației Promo-LEX, unde am posibilitatea să-mi consolidez cunoștințele de la facultate. Începând cu luna iulie sunt implicat împreună cu echipa mea formată de Victor Crucirescu și Valeria Cosonea într-un proiect de monitorizare a Administrație Publice Locale din municipiul Chișinău sub mentoratul Asociației Promo-LEX.

Care este ultimul tău proiect și cum ai ajuns să faci parte din acesta?

Asociația Promo-LEX este o organizație ce se ocupă de promovarea democrației și a drepturilor omului, activă și foarte bine cunoscută la nivel național și internațional, unde am și găsit informația despre proiectul ”Dezvoltarea cetățeniei active prin participarea la nivelul comunităților locale” la care am aplicat. Scopul este  de a încuraja implicarea tinerilor în viața comunității și educarea spiritului de cetățean activ în rândul acestora, adică al nostru. Vom monitoriza activitatea APL din Chișinău, în special aspectul orașului.

În ce constă această monitorizare?

În cazul nostru, este un proces de monitorizare a modului în care sunt luate deciziile de către Primarul General și Consiliul Municipal din Chișinău. Pentru aceasta noi urmărim activitatea acestor două instituții, expediem petiții pentru a vedea cât de repede și calitativ, aleșii locali soluționează problemele cetățenilor, solicităm informații cu caracter public, pentru a vedea cât de transparentă este instituția, etc. Astfel, am decis la început să realizăm un chestionar cu privire la aspectul orașului Chișinău, concluziile căruia le-am expediat consilierilor și primarului

Care a fost prima impresie cînd ați început să supravegheați activitatea APL?

Consiliul Municipal Chișinău, fiind compus din multe fracțiuni politice devine o arenă de bătălii politice. În cadrul ședințelor, ce durează patru ore, nu se decide mai nimic, iar ca rezultat se tergiversează luni întregi soluționarea problemelor la  ordinea zilei.

Ai menționat anterior despre un chestionar privind aspectul municipiului Chișinău. Care sunt rezultatele chestionarului?

Chestionarul l-am realizat pe un eșantion de 781 de persoane. Nu putem spune că este reprezentativ, totuși, concluziile nu pot fi neglijate: 78% dintre chișinăuieni sunt nemulțumiți de activitatea APL care ar trebui să facă mai mult pentru a îmbunătăți situația din acest oraș, iar mulțumiți sunt doar 17%. De asemenea, 42,8% dintre chișinăuieni consideră panourilor de publicitate în număr excesiv una din cele mai grave probleme legate de aspectul orașului.

Cum consideri că poate fi rezolvată această problemă?

Este necesar de modificat regulamentul provizoriu privind autorizarea și amplasarea dispozitivelor de publicitate din 2007, care pe lângă faptul că este unul nereușit, acesta este încălcat de agenții economici. Există o inițiativă în cadrul consiliului municipal de a rezolva această problemă care are aproape o jumătate de an și nu mai ajunge să fie discutată. Este necesar de creat un concept în urma unei consultări publice, astfel încât cetățenii să contribuie la dezvoltarea și îmbunătățirea aspectului orașului. Considerăm necesar reducerea drastică a numărului de panouri publicitare și crearea unui design a orașului în conformitate cu care se va admite amplasarea panourilor publicitare.

Ați depus petiții la Primărie, ați primit deja răspuns?.

Prima petiție am adresat-o consilierilor municipali și Primarului General, în care am solicitat măsuri concrete în vederea rezolvării problemei panourilor publicitare din municipiu. Scrisoarea a fost depusă la Cancelarie, însă a fost retrimisă Direcției Generale Urbanism, Arhitectură și Relații Funciare și viceprimarului, Domnului Grozavu, întrucât primarul se afla în concediu. Într-o altă petiție am cerut să ni se transmită studiul de fezabilitate ”Panourile stradale în Chișinău: soluții și perspective”, realizat de „CHIȘINĂUPROIECT”, precum și  proiectul de regulament cu privire la publicitate neaprobat de CMC. Răspunsul a fost unul negativ, deși este vorba de informații ce ar trebui să fie publice.

Cum vedeți colaborarea dintre Primarul General și Consiliul Municipal Chișinău?

Majoritatea CMC și Primarul sunt în divergențe permanente. Pe de o parte, noua lege cu privire la statutul mun. Chișinău îi transmite o parte din împuternicirile Consiliului municipal, Primarului. Pe de altă parte, unii consilieri municipali sunt parte a grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului pentru demiterea Primarului General.

Sursa photo: www.facebook.com

                                                                    Interviu realizat de Cerneavschi Alina, stagiară

Completează formularul de aplicare și devin-o membru al Ligii Tineretului!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.