Interviu cu Iulian Groza, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene

“Viaţa este o lecţie fără repaos”…….

video-iulian-groza-vine-la-ora-16-00-in-studioul-unimedia-1384775811

1.Cum v-aţi început cariera de diplomat şi ce schimbări s-au produs în viaţa dvs. de cînd aţi fost numit în funcţie ?

Eu am venit la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în anul 2004, chiar de pe băncile universităţii. Domeniul cu care mă ocupam era afacerile europene, acum urmăresc şi aspectele juridice care vizează relaţiile de drept internaţional. Vorbind despre funcţia pe care o deţin mă gîndesc mai puţin la aceasta şi încerc să fac cît mai bine ceea ce am învăţat pe parcursul celor aproape 10 ani de experienţă diplomatică şi 4 ani de activitate în organizaţii neguvernamentale. Dar, mărturisesc că propunerea de a fi numit în funcţia de viceministru a fost una neaşteptată. Ţin foarte bine minte doar sentimentul de înaltă responsabilitate pentru creditul de încredere din partea Dnei Ministru şi a colegilor. Funcţia de viceministru reprezintă pentru mine o experienţă inedită dar aici apar mai multe responsabilităţi şi mai puţin timp liber,dar  încerc însă să menţin acelaşi ritm de viaţă. Deşi sînt mai mult timp la serviciu şi în deplasări, mă bucur că reuşesc să dedic timp pentru a fi şi cu familia și prietenii.

 

2. Cum gestionaţi timpul eficient, pentru a realiza cît mai multe activităţi ?

 

– Mă strădui să prioritizez sarcinile. Important să reuşeşti cît mai multe activităţi planificate şi totodată  să ai timp de rezervă pentru urgenţele care apar pe parcursul zilei. Pentru mine contează ca atunci cînd plec de la serviciu să am un sentiment de împlinire, că am realizat tot ce mi-am propus pentru ziua respectivă.

 

3. Cum caracterizaţi domeniul dvs de activitate ?

 

– Domeniul în care activez este unul foarte interesant, nu reuşeşti să te plictiseşti și comunici cu foarte multe persoane. Ai posibilitatea să contribui la realizarea unor proiecte importante pentru ţară. Obţinerea unor rezultate, chiar şi minore după mai mulţi ani de lucru, îţi aduce o satisfacţie care nu poate fi comparată cu nimic.

 

4. Ce apreciere daţi faptului că deja cetăţenii RM (deţinători de paşapoarte biometrice) pot circula liber fără vize  în spaţiul Shengen ?

 

– În primul rînd menţionez faptul că acest merit nu este un cadou din partea Uniunii Europene, este un rezultat al unei munci continue pe parcursul ultimilor ani a funcționarilor publici, politicienilor, diplomaților, tuturor oamenilor  de bună credință care au crezut că Republica Moldova va putea  într-un anumit moment, să beneficieze de o libertate și iată că s-a reușit. Prin acest proces am atins două obiective: pe lângă faptul că cetățenii moldoveni vor putea să se simtă liberi atunci când circulă în spațiul European,ei  vor putea să simtă și ce înseamnă să fii european; un alt obiectiv pe care noi l-am atins în rezultatul acestui proces, este că am avut o agendă clară și  coerentă de reforme care au fost implementate.

Mobilitatea aceasta e o valoare pe care noi trebuie să o apreciem, acesta este unul dintre elementele cheie pe care ni-l oferă acest regim de călătorie, să știm că putem călători oricând. Și eu cred că această libertate, de fapt, ne ajută să înțelegem că Uniunea Europeană și-a deschis ușile pentru Republica Moldova, pentru cetățenii ei și că într-adevăr, Republica Moldova aparține Europei. Nu ne rămâne decât să continuăm angajamentele noastre în raport cu Acordul de Asociere și să obținem recunoașterea politică din partea Uniunii Europene. Republica Moldova are o perspectivă europeană clară și  ea există deja în Acordul de Asociere, unde e scris clar că Moldova este o țară europeană.

 

5. Ce presupune Acordul de Asociere la UE pentru Republica Moldova ?

 

– Prin acest Acord de Asociere, Republica Moldova  va avea un nou cadru de relații cu Uniunea Europeană, care, de fapt, se reflectă prin asociere politică cu Uniunea Europeană și integrare economică, iar obiectivul nostru, din moment ce vom semna Acordul de Asociere, este să obținem o perspectivă europeană clară din partea tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene.

Iar după ce vom face această solicitare, Comisia Europeană va fi invitată de către statele membre să facă o evaluare, care durează ceva timp. După evaluare, Comisia prezintă raportul Consiliului Uniunii Europene şi dacă Comisia recomandă acest lucru, doar atunci Consiliul de Miniştri poate acorda acest statut de ţară candidat, după care  se oferă statutul de ţară candidat și începe procesul de negocieri pentru aderare.

Dar până atunci mai avem foarte mult de lucru și să fie foarte clar pentru toţi cetăţenii, că din momentul din care semnăm Acordul de Asociere, noi devenim o ţară care va avea relaţii privilegiate prin asociere politică şi integrare economică cu Uniunea Europeană.

 

6. Cum vedeţi modernizarea Republicii Moldva în ceea ce priveşte domeniul politic cît şi cel economic ?

 

– Noi credem că dialogul nostru cu Uniunea Europeană, agenda noastră europeană este cel mai bun model care ne permite o modernizare durabilă a Republicii Moldova.

Cred că noi trebuie să facem un efort mai mare, pentru a comunica cetăţenilor noştri exact ce facem noi și de ce o facem.

unnamed

7. Cum catalogaţi activitatea Ligii Tineretului ?

 

– Eu tot am activat mult timp în cadrul unor organizaţii nonguvernamentale şi pot spune că activînd în cadrul ONG-urilor capeţi o imensă experienţă de lucru în echipă și ai posibilitatea să te afirmi. Liga Tineretului se evidenţiază prin originalitate şi acţiune, sunte-ţi tineri, energici şi cu dorinţă de a munci, iar acest lucru este foarte important pentru societatea în care trăim.

 

8. Cu ce îndemn veniţi pentru tineri ?

 

– Omul cît trăieşte învaţă. De fapt, viaţa ca atare este o lecţie fără repaos, de aceea cu multă muncă şi perseverenţă poţi să te afirmi şi să reuşeşti să-ţi atingi scopul propus. Le sugerez tinerilor să se implice activ în societatea civilă, să nu cedeze în faţa obstacolelor şi să muncească mult pentru a evolua pe scara profesională.

Autor: Veronica Tocarciuc, membru al Clubului  Jurnaliștilor al LTM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.