Interviu cu Marina Tauber, Preşedinte FTM: “Tenisul – o filosofie, un stil de viaţă”

 

În cadrul unui interviu pentru ONG-ul “Liga Tineretului din Moldova”, Preşedintele Federaţiei de Tenis din RM (FTM), Marina Tauber ne-a vorbit despre activitatea federaţiei, proiectele în care este implicată şi cum îmbină atît de armonios cariera cu viaţa personală.

olympic-026La ce vârstă a-ţi început să jucaţi tenis ?

 

– Am început să joc tenis la vârsta de zece ani, ceea ce e relative târziu dacă e să facem o paralelă cu ziua de azi, când mulţi copii încep să i-a racheta în mînă la o vârstă mult mai fragedă, pe la 3-4 anişori. Tată-l meu a visat dintotdeauna ca eu să joc tenis însă, la acel moment eu puneam accent mai mult pe studii, dansuri, precum și alte activități și nu acordam mare interes tenisului. Dar, la vârsta de zece ani, am venit pe teren, am luat racheta şi mingea în mînă, mi-a plăcut foarte mult şi din acel moment mi-am dat seama că tenisul mă reprezintă şi este ceea ce vreau să fac pe viitor. După cum vedeți, până la ziua de azi așa și am rămas să activez în acest domeniu.

– Care a fost primul meci pe care l-aţi cîştigat ?

 Primul meci pe care l-am cîştigat nu mi-l amintesc însă, nu voi uita niciodată primul meci pe care l-am pierdut. S-a întîmplat în primul turneu la care participam, iar  la acel moment mă antrenasem puţin, ne fiind 100% pregătită pentru a juca. Cu toate acestea, antrenoarea mea a decis că sunt capabilă pentru a ieşi pe teren, aşa că am jucat cât de bine am putut, poate că am avut şi lovituri bune, dar este o mare diferenţă între antrenament şi jocul propriu-zis. Acest meci a fost ca o motivaţie pentru mine ca să muncesc mai mult şi să obţin rezultatetele dorite.

– Care sunt armele dvs pe terenul de tenis ?

Cu toate că nu mai joc tenis la nivel profesionist, abilitățile preluate din practicarea acestui sport sunt prezente mereu în viaţa mea. Pot afirma cu certitudine că experienţa pe care o am reprezintă un atuu pentru mine, o bună pregătire psihologică și determinarea de a câştiga. Ştiu că dacă mi-am pus un scop, trebuie neapărat să-l ating. Aceasta ar fi ca un motto pentru mine, deoarece dacă mi-am planificat ceva, atunci, trebuie să realizez acest lucru.

– Când jucaţi tenis aveaţi emoţii pe teren ?

 Întotdeauna aveam şi acum chiar am emoţii, pentru că tenisul este mai mult decât un sport pentru mine, este o filosofie, un stil de viaţă. Astfel, când dispun de timp liber nu ezit să merg pe teren şi să joc tenis.

– Ce hobby-uri are Marina Tauber ?

 Pot afirma că sunt o persoană fericită și norocoasă, căci nu consider că am anumite hobby-uri, lucru care îl fac zi de zi este și pasiunea mea, ceea ce fac cu cea mai mare placere și cu cel mai mult suflet.  Tenisul este cel mai mare hobby al meu căruia mă dedic în totalitate. Mulţi chiar mă întreabă cum de rezist în acest anturaj: la serviciu – tenis, acasă – tenis, deplasările sunt legate tot de tenis, eu însa le răspund că nici nu-mi imaginez o zi din viaţă fără acest sport.

– Pentru o femeie este dificil să fie în postura de Preşedinte ?

 Pot să spun că situația e în mod egal și avantajoasă și dificilă. Sunt momente când mă confrunt cu greutăţi, dar uneori observ că pentru o femeie e relativ mai uşor să rezolve unele întrebări şi să ajungă la un consens în unele situaţii dificile. Unei femei i se acordă mai mult respect, întelegere şi atitudine pozitivă.MDA TEam and Ms. Tauber - MTF President

– Care este cel mai important lucru pe care l-aţi făcut de cînd a-ţi devenit Preşedinte ?

 Prima determinare pe care am avut-o și care mi-a reușit și continuă să-mi reușească este în a inspira sportivii noștri și a le insufla încredere că e posibil să obţinem performanţe. Cel mai mare și mai elocvent exemplu, este proiectul „Cupa Davis” cu care ma mândresc foarte mult. În pofida multor ezitări și a neîncrederii cu care mulți tratau această idee a mea, eu am fost mereu sigură că sportivilor noştri le va reuși o performanță mult mai răsunătoare în cadrul Campionatului Mondial „Davis Cup”. Ceea ce și s-a întâmplat în cel mai scurt timp. Acum Republica Moldova se poate mândri cu sportivi de calibru cum ar fi Radu Albot sau Maxim Dubarenco, membii lotului national „Davis Cup”, care repetat deja, ne-au impresionat cu meciurile spectaculoase, emoții și suspans și mai ales multe victorii, care au propulasat țara noastră în clasamentul mondial a Cupei Davis. Cele mai recente rezultate exclamative, doar din acest an, sunt victoriile împotriva selecționatei Republici Belarus și a Egiptului la care am fost cu toții martori, iar acum urmează să ne deplasăm pentru victoria mare și avansarea în prima grupă a zonei Euro/Africane, în finala competiției unde vom juca împotriva echipei naționale a Danemarcii. Sunt încrezută că ne vom întoarce victorioși și vom împărți cu mare drag această realizare cu întreaga țară!

– În ce constă turneul caritabil “Gentlemen’s Charity Tennis Cup”  (GCTC) ?

 Federaţia se implică din ce în ce mai des în proiecte caritabile, din cele mai importante face parte şi turneul “Gentlemen’s Charity Tennis Cup”, care pentru mine a fost proiectul caritabil al anului 2014 din domeniul sportului. La turneu au luat parte persoane publice din lumea politică, afaceristă, culturală și multe persoane cu suflet generos. Fondurile colectate au fost direcţionate spre amenajarea odăilor de joacă în mai multe spitale din ţară, de asemenea, la finele turneului dedicat Zilei Internaţionale a Copiilor am organizat şi o mare sărbătoare, la care au participat un număr mare de micuţi din orfelinate, şcoli auxiliare și mulți alți copilașii care au droit să fie alături de noi la sărbătoare. Sărbătoarea s-a desfășurat cu participarea activă a participanților turneului, dar și a altor oaspeți de onoare, invitați speciali, cărora le suntem recunoscători pentru implicare.

 – Cum vă reuşeşte să îmbinaţi viaţa personală cu cariera ?

 Nu am probleme la acest capitol, pentru că îmi gestionez eficient timpul şi mereu reuşesc să îmbin armonios cariera cu viaţa privată.

– Ce parere aveţi despre activitatea “Ligii Tineretului din Moldova”  (LTM)?

 Deşi, nu colaborăm de mult timp, echipa voastră s-a dovedit a ne fi de mare ajutor. Ne-aţi susţinut în timpul desfășurării Cupei Davis din luna ianuarie și aprilie, în turneul caritabil Gentlemen’s Charity Tennis Cup 2014. După cum bine ştiţi, Preşedintele LTM, Ion Curmei s-a implicat activ şi a dat dovadă de interes sporit pentru acest proiect și a fost receptiv la propunerea noastră de a participa în cadrul turneului. Echipa LTM ne-a ajutat mult în momentele organizatorice dînd dovadă de implicare sporită . Sunteţi un colectiv de tineri ambiţioşi, perseverenţi şi cu dorinţă de a schimba societatea în bine, iar aceasta se observă prin activităţile în care sunteţi implicaţi. Noi preconizam să colaborăm împreună pe viitor, avem deja un proiect pe care-l vom lansa în perioada septembrie-octombrie 2014 şi sperăm să conlucrăm la fel de productiv. Federaţia de Tenis își exprimă tot respectul pentru AO „Liga Tineretului”.

Reporter: Veronica Tocarciuc, membru Liga Tineretului

DSC_0574IMG_8736IMG_8119IMG_8094IMG_4755IMG_2304DSC_8763DSC_8711copii 2..copii 2....copii - 210388533_10152445364563433_1646459687_nDSC_0578DSC_0583IMG_6858

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.