Interviu: Ion Curmei – Experiența nu poate fi cumpărată, însă în cadrul Ligii Tineretului o poți căpăta gratuit

 

62250_3950659480756_325711405_n

Președintele organizației Liga Tineretului din Republica Moldova, director general Panda Tur, membru al Asociației Patronale a Turismului din Moldova și membru Sadrujestvo – Ion Curmei ne vorbește despre ce înseamnă voluntariatul și cum l-a influențat în dezvoltarea personală. Cum a apărut Liga Tineretului și ce sfaturi are pentru tinerii care doresc să devină voluntari aflați din interviul de mai jos.

 

Care a fost scopul înființării unei organizații de voluntariat?

Am activat foarte multi ani în ONG-uri, am făcut voluntariat de la 16 ani. Fiind în alte organizații, acum 6 ani de zile am observat că lipsesc unele criterii, astfel, am hotărât să înființăm o asociație unde să implimentăm criteriile ce lipseau acolo, ca într-un final să obținem ceva mai modern unde tinerii să poată crește și să fie o organizație absolut apolitică.

De ce anume Liga Tineretului? De unde provine denumirea organizației?

Ne-am gândit foarte mult la denumire, nu ne-am dorit să se asemene ale altor organizații, și ne-am gândit totuși dacă facem o organizație pentru tineri de elită, de elită – mă refer nu la cei care au bani ci la cei care au cunoștințe și dorință de a schimba lucrurile spre bine, ne-am gâdit la Ligă, o ligă a tineretului activ, astfel, a venit ideea de Liga Tineretului din Republica Moldova.

Organizația cuprinde mai multe cluburi în diferite domenii, de ce ați ales această cale?

Din start nu era preconizat sa fie cluburi, însă având foarte multe proiecte am hotărât să avem responsabili pentru fiecare domeniu. Pentru început a fost conceput Departamentul Știință – Clubul Juriștilor, Economiștilor, Diplomaților, Jurnaliștilor, actual s-a format Clubul Ecologiștilor și Clubul de Turism, Departamentul Social Cultură și Sport care era responsabil de activități sociale, evenimente ca Liga Frumuseții și diferite competiții sportive ca Campionatul de tenis, fotbal, biliard.

 

mihaela-josanu-team-building-liga-tineretului

Cine v-a inspirat sau motivat să faceți voluntariat atât de mult timp?

Eu cred că aceasta a venit de la sine, nu am avut o persoană care să mă oblige să fac voluntariat, am făcut-o mereu din plăcere și de fiecare dată mă inspiră situația din țară când văd multe nedreptăți. Am observat că tinerii nu au o bază de cunoștințe, de aceea, am decis să-i instruim altfel decât la universitate: prin training-uri și prin faptul că pot căpăta experiență de la mentori cu experiență și lideri în domeniile lor de activitate.

Prin anii 2012-2013 am făcut o analiză să vedem diferențele tinerilor care au frecventat doar facultatea și celor care s-au implicat în cluburile noastre, astfel am depistat că membrii noștri erau cu mult mai  avansați.

Fiind președintele Ligii Tineretului, director Panda Tur, membru al Asociației Patronale a Turismului și membru Sadrujestvo cum le reușiți pe toate?

Vreau să spun că muncesc foarte mult, totul poate fi posibil prin muncă, chiar dacă nu vin la serviciu la 7 dimineața însă lucrez până la 12 noaptea, uneori dacă nu mă prinde somnul pot să mai muncesc și noaptea. Cel mai important este faptul că fac ceea ce-mi place, iar banii nu sunt o motivație, pentru mine contează rezultatul obținut, sunt satisfăcut atunci când îmi îndeplinesc scopurile.

Aveți un motto sau careva principii după care vă ghidați în viață?

Desigur, un principiu de bază este să fii corect cu lumea, colegi, prieteni și niciodată să nu te aștepți să-ți ofere cineva ceva, ci trebuie să lupți pentru ceea ce dorești să primești. Pentru tot trebuie să depui un efort “Prin muncă omul este slăvit”.

Ce sfat le-ați oferi tinerilor care își încep viața de voluntar?

Să nu creadă că din voluntariat se fac bani, (zâmbește) foarte mulți tineri cred că din proiecte se fac mulți bani și dacă scrii proiecte atunci Uniunea Europeană oferă sprijin financiar. Nimeni din voluntariat nu a devenit bogat financiar, însă poți deveni bogați sufletește și să obții cunoștințe gratuit, experiența nu poate fi cumpărată astfel în organizație o poți căpăta și poți merge ferm înainte fiind sigur că vei obține ceea ce-ți dorești.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.