Mihai Rotaru – ,,Voluntariatul este o provocare ce mă face fericit !”

Mihai Rotaru – un tânăr ambițios de 21 ani, student în anul II în cadrul ULIM, facultatea Relații Internaționale, iar pe lîngă toate este și coordonatorul Clubului Diplomaților al Ligii Tineretului din Moldova. Este o  persoană cointeresată să facă o schimbare în societatea noastră și să se dezvolte cît mai mult pe plan profesional. Este activ și pasionat de multe activiți.

Ce înseamnă pentru tine activitatea de voluntar în cadrul Ligii Tineretului din Moldova?
Însăși dorința de a trăi  într-o altfel de lume te face să cauți să experimentezi. Pentru mine activitatea în cadrul Ligii Tineretului din Moldova este un experiment de la care  am așteptări foarte mari, fiindcă  aici  am șansa să  fac parte din una din cele mai bune echipe de  tineret pe care le are Republica Moldova.

De ce ai ales anume Liga Tineretului din Moldova ?
Eu am ales Liga Tineretului, fiindcă eram curios să văd cum funcționează din interior, plus la toate, doream să încerc să fac voluntariat într-un  domeniu  care  să  fie conex cu facultatea pe care  o  fac!

Care a fost primul tău proiect la care ai participat? Cum a decurs ?
Primul proiect  realizat de Liga Tineretului la care am participat a fost Școala Bloggerilor- ediția a  II-a. Proiectul a fost   coordonat de Mihaela  Josanu ( o  domnișoară cu ambiții mari) care a reușit să  realizeze,  după opinia  mea, unul din cele  mai bune proiecte din RM. De aici a luat naștere ideea mea de a vedea care este formula acestei organizații!

14446060_1806194079649852_7754292369114842850_n
Ai și alte activități pe lîngă voluntariat ? Cum te dezvoltă ele ?
În afară de voluntariat fac studii  la universitate, citesc când  mai am un pic de timp liber, încerc să îmi perfecționez engleza și să învăț poloneza.
Pentru  mine,  voluntariatul, cum și  am mai spus, este  un hobby de la care primesc plăcere, și  în afară de ceea că  îmi fac mulți prieteni  și mă dezvolt multilateral, voluntariatul mă  scapă de rutina zilnică,  și mă face mai fericit.
 
Cum a fost vizita la Moscova în cadrul proiectului ,,Диалог2016’’? Ce te-a impresionat ?
Deplasarea  la Moscova s-a soldat cu succes pentru mine, fiindcă am cunoscut tineri social  activi  din peste 14 țări, care pe parcurusul   întregului proiect mi-au devenit ca o familie. Sincer să fiu ei mi-au  demonstrat că totul este  posibil, doar dacă  vrei într-adevăr  acest lucru. M-a impresionat foarte mult faptul că, diferențele de cultură, orientare politică și viziuni,  nu au stat la baza unor  înstrăinări și din  potrivă  ne făcea ca după traininguri să ne adunăm și să analizăm situațiile și problemele cu care se confruntă  țările noastre. În fiecare seară aveam  teme  pe care le discutam până dimineață, și asta a fost ceva  woow .

14517417_1807084012894192_7782940735644251230_n
Ce s-a schimbat după participarea la acest proiect ?
Acuma n-aș spune că  sunt așa vizibile rezultatele proiectului,  fiindcă timp de 7 zile am muncit foarte mult, cu excepția a 3 ore pe care le aveam pentru masă, noi  munceam  15  ore. Este foarte  devreme să spun  despre careva schimbări, dar spun ferm că peste  câteva săptămâni o să se evidențieze  și schimbările  pe care  și eu le aștept!

14457270_1806695692933024_8176533398296175544_n
De ce anume voluntariat ? Ce așteptări ai ?
Voluntariatul  pentru mine este mai mult decât o simplă ocupație, voluntariatul pentru mine este un mod de a  mă manifesta și integra în societate. Pentru mine voluntariatul este o  provocare ce mă face fericit!

Care sunt planurile tale pe parcurs?
Am revenit din  deplasarea pe care am avut-o în Federația Rusă cu soluții la unele din  problemele pe care le are societatea noastră, asfel datoria mea  pentru viitor  este  ca împreună cu familia  noastră de voluntari să  punem în practică  cunoștințele  oținute, pentru a face ca ziua de mâine să fie mai bună decât cea de azi!

14581344_1809046149364645_3880215082468715700_n

Ce sfat ai oferi tinerilor care doresc să se implice în voluntarit ?
Mereu când  vrei să faci  un lucru apar multe întrebări, la care e foarte greu să-ți dai răspuns,  fiindcă  noi de multe ori ne temem de ce e nou, și căutăm o scuză ca să  nu zică lumea că suntem inactivi și  începem să ne spunem fie că nu suntem capabili, fie că nu avem timp, că sunt alții mai buni ca mine sau că n-o să mă descurc, și multe alte scuze.
Nu este adevărat, acestea sunt niște paradigme cu care ne confruntăm toți până în momentul când ne decidem să facem voluntariat sau altceva, aici eu am secretul meu.
Când vreau să fac ceva nou sau apare o oportunitate, mereu  îmi dau  întrebarea” De ce nu ?” . Fiindcă eu consider că doar atunci  când  ne vom răspunde sincer la această întrebare noi vom face alegerea corectă, noi vom  înceta să ne gândim la lucrurile care în realitate nu au nici o importanță.
Pentru tinerii care vreau  să facă voluntariat  și nu numai, i-aș îndruma să-și pună această întrebare  mereu când o să aibă de  făcut o alegerea. Aș mai adăuga doar cuvintele  lui Gandhi care spunea ,, Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”, deci  fii Voluntar!

Articol realizat de Valentina Madan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.