Nicolae Osmochescu – profesorul, ambasadorul, judecătorul, Omul

 


100_2734

Vineri, 14 noiembrie 2014, membrii Clubului Juriştilor au avut onorata ocazie de a participa la Conferinţa Știinţifică Internaţională cu genericul „Interacţiunea Dreptului intern şi Dreptului internaţional: Provocări şi soluţii”. Evenimentul, care s-a desfăşurat la Palatul Republicii, a fost dedicat în exclusivitate aniversării a 70 de ani ai distinsului profesor universitar Nicolae Osmochescu. Astfel,  membrii Clubului juriştilor din cadrul Ligii Tineretului din Moldova au avut prilejul de a-l cunoaşte pe domnul Nicolae Osmochescu, nume de notorietate a jurisprudenţei naţionale.

100_2723De-a lungul carierei sale, domnul Nicolae Osmochescu a deţinut funcţii importante în cadrul instituțiilor de sta. El a fost Prim-viceministru de Externe; consilier pe probleme externe al primului preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur; ambasador al Republicii Moldova în Uzbekistan, în Turkmenistan și în Kârgâzstan; judecător la Curtea Constituţională a Republicii Moldova. De asemenea, Domnia Sa a reuşit să combine practica cu activitatea ştiinţifico-didactică, devenind un mare formator a multor generaţii de jurişti.

În cadrul reuniunii la nivel înalt, ilustrului profesor i-au fost adresate mesaje alese de100_2749 felicitare de către Mircea Snegur, primul preşedinte al Republicii Moldova, de către Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, precum şi de către alţi invitaţi speciali din ţară, dar şi de peste hotare. Totodată, pentru prodigioasa activitate în domeniul justiţiei, în semn de recunoştinţă şi de apreciere a meritelor sale,domnului Nicolae Osmochescu i-au fost acordate distincţii înalte, printre acestea numărându-de şi ,,Ordinul Republicii”.

Conferinţa şi-a desfăşurat lucrările pe parcursul a trei sesiuni: „Suveranitatea statelor: Implicare şi limitare”, „Drepturile şi libertăţile fundamentale: Constituţionalitate şi internaţionalitate”, „Legislaţia Uniunii Europene: Particularităţi de implementare”, unde au fost prezentate comunicări de o valoare incontestabilă.

Autor: Cristina Frinea, coordonatorul Clubului juriştilor din cadrul Ligii Tineretului

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.