O lecţie de diplomaţie cu Emil Ciobu, ex-ambasador în România

La 3 decembrie 2013 membrii Clubului Diplomaților au avut o întâlnire cu Emil Ciobu, ex-ambasador al Moldovei în România. Tema discuțiilor a fost Relațiile moldo-române.

Emil Ciobu, www.ligatineretului.mdProfesorul şi-a expus viziunile referitor la relaţiile dintre Moldova şi România, a vorbit despre misiunea sa diplomatică, dar şi despre politica actuală.

„M-am întâlnit cu foarte mulţi diplomaţi în viața mea, dar n-am văzut nicăieri oameni ca la noi, care să manifeste ură faţă de statul lor. Şi dacă manifeşti neîncredere sau lipsă de dragoste faţă de statul pe care îl prezinţi, ești înconjurat. De ce? Deoarece pentru fiecare diplomat mai scump, mai drept, mai cu perspectivă, mai puternic decât statul lui nu există. Dacă el nu este îmbolnăvit cu boala asta, pur şi simplu nu are ce face în diplomaţie” susține Emil Ciobu.

Ex-ambasadorul le-a povestit tinerilor despre experienţa sa în domeniul diplomatic, despre politica vremurilor trecute, dar și despre politica actuală.

„Noi n-am avut tradiţie de organizare statală şi nici acum nu o avem. Din toate lucrurile pe care le-am început, nimic n-am dus la bun sfârşit.  Cu tot respectul pentru conducerea democratică de astăzi, dar ei n-au reuşit să repare clădirea în care tot ei trebuie să lucreze (n.r.: Parlamentul), dar noi aşteptăm să repare ţara” spune acesta.

Ex-ambasadorul le-a recomandat celor prezenți să analizeze mai profund lucrurile și să nu se lase influențați de nimeni. „Noi greşim prin aceea că înghiţim tot laolaltă fără a alege. Le spun mereu tinerilor, voi trebuie să vă descurcaţi! Am intrat într-o zonă foarte încurcată a relaţiilor internaţionale, iar noi suntem actorii acestor relaţii”.

Vorbind despre raporturile moldo-române, Emil Ciobu a afirmat: „În relaţiile cu România partea leului în toate greşelile şi neajunsurile aparțin Chişinău. România are interesul ei naţional şi noi nu-l putem schimba, dar noi trebuie să-l definim pe al nostru. Niciodată elita noastră politică nu au discutat la acest nivel…”.

Amintim că Emil Ciobu a fost Ambasador  Extraordinar şi Plenipotenţiar în România, în perioada 3 iulie 1998 – 3 octombrie 2003.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.