Organul Executiv al Republicii Moldova, și-a deschis ușile pentru tinerii cointeresați de procesele decizionale

Vineri, 11 aprilie 2014, membrii Clubului Diplomaților al Ligii Tineretului din Moldova au beneficiat de ocazia unei excursii în clădirea Guvernului Republicii Moldova. Tinerii pasionați de diplomație și domeniul raporturilor interstatale – pe care și este centrată activitatea Clubului – au vizitat Organul Executiv al Republicii Moldova, care și-a deschis ușile pentru tinerii cointeresați de procesele decizionale ce-și cunosc desfășurarea în cadrul Executivului, interiorul și activitatea instituției în cauză.

10178395_459932830803648_1749504154_nÎn urma unui scurt control, care este unul neapărat pentru a obține permisiunea de a pătrunde în interiorul unei instituții de stat, membrii Clubului Diplomaților au fost întâmpinați și apoi însoțiți de unii reprezentanți ai Cancelariei de Stat, care s-au prezentat în calitate de ghizi, pregătiți și responsabili să recepteze întrebări, adresate din partea tinerilor, și să ofere acestora răspunsuri răspicate, pentru a le satisface curiozitatea.

Mai apoi, tinerii au fost conduși de către ghizii săi în una din sălile de ședințe, unde au luat loc la masa rotundă, și-au dat ascultare comunicărilor ținute de reprezentanții Cancelariei de Stat. În cadrul acestor comunicări, membrilor Clubului Diplomaților le-a fost prezentată activitatea Executivului, totodată însoțitorii le-au relatat despre procesul adoptării unei hotărâri, procesul de luare a deciziilor, interacțiunea dintre ministere, aprobarea și analizarea pachetelor de acte etc. La fel, ghizii au încunoștiințat vizitatorii despre proiectele și ofertele în desfășurare ale Guvernului Republicii Moldova, precum ar fi portalul serviciilor publice, în cadrul căruia utilizatorii pot afla informații despre serviciile publice și au posibilitatea solicitarii unor servicii electronice, precum verificarea unor acte, depunerea declarațiilor privind impozitul pe venit, obținerea licențelor pentru afacere, obținerea cazierului juridic, expedierea formularelor de către agenții economici, depunerea cererilor pentru obținerea serviciilor de stare civilă, raportări trimestriale etc. În contextul acesta, tinerilor le-au fost prezentate avantejele existenței și funcționării unei astfel de ”ratine” a  Guvernului Republicii Moldova.

Totodată, membrii Clubului Diplomaților au făcut cunoștință și au avut oportunitatea să stea la o masă și să adreseze întrebări Consilierului principal al Prim-ministrului Republicii Moldova pentru politici de susținere a romilor, Ruslan Stânga, care la rândul său și-a prezentat activitatea, și a vorbit despre atribuțiile și domeniile și problemele ce se încadrează în competența sa. Mai apoi, tinerii au fost conduși de ghizii săi într-o altă sală de ședințe, unde se întrunesc reprezentanții ministerelor, și ai altor instituții statale. Astfel tinerii au avut ocazia să pozeze în fața aparatelor foto, luând loc în fotoliile funcționarilor publici, și chiar a Prim-ministrului Iurie Leancă.

În urma acestei vizite, membrii Clubului Diplomaților au fost impresionați de o astfel de excursie și bucuroși că au reușit să viziteze și să mai adauge una dintre cele mai importante instituții din țară  în lista sa de locuri vizitate.10156971_459933140803617_1944559523_n

Autor:  Gutțul Vasile, membru al Clubului Diplomaților al LTM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.