Petru Lucinschi: “Spiritul organizatoric este calitatea de bază a unui lider”

Deși s-retras din politică cu câțiva ani în urmă, Petru Lucinschi a rămas o persoană la fel de activă şi de preocupată de viitorul ţării noastreDeţinând funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova din 1 decembrie 1996, până la 4 aprilie 2001, el nu a renunțat niciodată la poziția de lider, iar în prezent, ocupă fotoliul prezidențial la Fundaţia de Studii Strategice şi Dezvoltare a Relaţiilor Internaţionale “Lucinschi”. Domnul Lucinschi a acordat un interviu pentru Liga Tineretului, în carene vorbește despre activităţile sale şi în care vine cu cîteva sfaturi pentru tineri.

liga

– Cum aţi făcut primii paşi în carieră? Ce v-a motivat să luptaţi pentru a vă atinge scopurile propuse şi pentru a deveni un lider?

Noi interacționăm în permanență cu alți oameni, iar un lider se observăîncă din primii ani de grădiniță, atunci cînd toţi copiii îl ascultă şi îl urmează în realizarea unor acţiuni. De fapt, capacitatea de organizarea unei persoane se observă din start. Îmi amintesc că atunci când eram la școală și era necesarăorganizarea unoractivitățisimple, cum ar fi un joc sau o excursie, eu eram înaintat ca responsabil pentru realizarealor. Mereu veneam cu iniţiativă şi cu dorinţă de implicare. Îmi amintesc că în clasa a 5-a, am fost ales preşedinteleComitetului Școlar, iar mai târziu – al Organizaţiei Consomoliste. Iniţiativa şi spiritul organizatoric sunt foarte importante pentru un lider.

10567554_680709882010835_289654828_n

   – Ce calităţi trebuie să deţină un lider?

  În primul rând, un lider trebuie să fie competent, să țină cont de doleanţele celor din jur şi nu în ultimul rând, trebuie să aibă un caracter puternic şi darul de a convinge.

– Care sunt succesele cu care vă mândriţi cel mai mult?

Cele pe care le-am realizat cu forțele proprii. Toată viaţa m-am condus după principiul de a-i ajuta pe oameni de fiecare dată când ei au nevoie şi din fericire, am avut această posibilitate, datorită influenţei pe care o aveam. Astfel, în momentul în care cineva venea și îmi cerea ajutorul, nu-l puteam refuza, pentru că însăşi funcţia pe care o dețineam, mă obliga să îl ajut.

10543773_680709702010853_578782046_n

– Este adevărat că, în acest moment, Republica Moldova se află între două focare: de Est şi de Vest?

Păi da, în acest moment se duce o anumită luptă; însă orice lucru nou este supus întotdeauna unei lupte, pentru că societatea încă nu percepe în totalitate avantajele schimbării. Noul constă într-o simbioză de caracteristici care se dau unei ţări sau unei regiuni. Europa este una dintre cele mai dezvoltate regiuni din toate punctele de vedere, iar tendinţa de a-şi lărgi orizonturile este un factor obiectiv. Cei care luptă contra acestei apropieri de Europa, luptă, în primul rând, contra unei mişcări obiective. Toate argumentele lor, ţin de domeniul trecutului, acestea nu au nici o relevanţă asupra prezentului şi asupra viitorului. Noi trebuie să ne orientăm spre calea care va aduce prosperitate şi dezvoltare ţării noastre și nu spre amintiri frumoase din trecut, lipsite de orice veridicitate în prezent.

– Transnistria reprezintă un impediment pentru integrarea RM în UE?

Cu părere de rău, putem observa influenţa străină care se exercită în această zonă. Rusia le oferă oamenilor de acolo adaosuri la pensii; electricitate și gaz mai ieftine etc. Cetăţenii de peste Nistru nu văd adevărul în mod obiectiv: 40% din exportul lor e în RM, iar 37% – în UE. Din păcate, ei au o gîndire afectată de principii care nu mai sunt actuale.

10581256_680710025344154_579112591_n

– Cum apreciați guvernarea actuală?

O guvernare poate fi apreciată prin prisma a două aspecte: segmentul intern şi segmentul extern. Pe plan extern, s-a lucrat şi continuă să se lucreze intens, pentru ca RM să fie prezentată la nivel înalt pe arena internaţională, iar relaţiile pe care le-a stabilit cu UE şi cu SUA reprezintă un adevărat succes pentru ţară. În ceea ce privește segmentul intern, aici activitatea e aproape nulă și aș vrea să evit calificativul de „haos total”. Succesul fiecărui stat porneşte, în primul rînd, de la stabilitatea internă şi de le eficacitatea activităţii economice şi politice, însă la noi, persoanele de la guvernare pun interesele proprii în fața intereselor pentru ţară.

– Ce preferaţi să citiţi?

În general, prefer cărţile cu aforisme, pentru că în ele poți găsi citate scurte, care au însă un sens profund. Recent, am citit romanul 10551941_680709338677556_1142474748_n“Învaţă-mă să mor” de Igor Volniţchi.

– Care este atitudinea Dvs. față de activitatea Ligii Tineretului?

  Eu apreciez faptul că voi nu sunteţi ataşați politic de niciun partid. Societatea are nevoie de o astfel de organizaţie. Liga Tineretului are potențial pentru a se dezvolta, pentru că voi corespundeți intereselor tinerilor şi munciţi pentru realizarea lor. Mă bucură faptul că sunteți o echipă tânără, energică şi cu iniţiativă  pentru atingerea unor scopuri nobile.

– Care este sfatul pe care îl dați tinerilor?

Să creadă în viitor, să muncească intens pentru atingerea obiectivelor propuse şi să manifeste mereu interes şi iniţiativă față de tot ceea ce fac.

Autor: Veronica Tocarciuc, membru al Clubului Jurnaliștilor al LTM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.