Prima ediție “Forum Jurnalism”

Clubul Jurnaliștilor al Ligii Tineretului din Moldova a desfășurat prima ediție a proiectului “Forum Jurnalism” pe 25 februarie în cadrul Summit Events. Evenimentul a adunat zeci de tineri dornici să afle din secretele profesiei de la cei 4 jurnaliști invitați: Ana Sîrbu, Daniela Beșliu, Dorin Galben și Dorina Cojocaru – Filipschi.

Fotografia postată de Clubul Jurnalistilor al LTM.

“Ceea ce facem noi azi este un lucru bun pentru tinerii jurnaliști care vor să vorbească ceea ce cred și să relateze  la oameni ceea ce se întâmplă cu adevărat.” – a declarat Ion Curmei, președintele Ligii Tineretului din Moldova.

“Ne-am gândit să facem un forum al jurnaliștilor, la care să-i invităm pe cei mai buni din domeniu, deoarece unii tineri nu au ocazia să-i întâlnească în altă parte. Sper în viitor să colaborăm cu cei prezenți aici și să-i vedem printre cei mai buni jurnaliști” – a declarat Valeria Dumitriu, coordonatoare a Clubului Jurnaliștilor al LTM.

Fotografia postată de Clubul Jurnalistilor al LTM.

Primul speaker a fost Daniela Beșliu, co-fondator și redactor al site-ului ZUGO care a povestit despre lansarea portalului media, greutățile ce vin cu o asemenea afacere dar și cum să-l menții la înălțime. “Jurnalismul este un domeniu cu multe posibilități în care poate intra oricine însă puțini rămân și încă mai puțini sunt jurnaliști cu adevărat” – a menționat Daniela Beșliu.

Fotografia postată de Clubul Jurnalistilor al LTM.

Un alt jurnalist ce a vorbit a fost Ana Sîrbu – reporter la portalul de știri Agora, câștigătoare în “Topul jurnaliștilor anului 2016”. Ana a povestit despre începuturile sale în domeniu și a dat o mulțime de sfaturi pentru tinerii jurnaliști. Ea ne-a îndemnat să învățăm întotdeauna de la cei mai buni, să lucrăm mereu chiar dacă nu este remunerat și să venim la toate evenimentele pregătiți. “Dacă vrei să devii moderator de emisiuni, să postezi articole și să primești bani buni jurnalismul este o profesie dar dacă vrei să transmiți oamenilor emoții, informații adevărate atunci este o vocație!” – a menționat Ana Sîrbu.

Fotografia postată de Clubul Jurnalistilor al LTM.

Dorina Cojocaru-Filipschi a fost cel de-al treilea speaker. Directorul general la Şcoala de Televiziune şi fosta producătoare a emisiunii „Deşteptarea” la Jurnal TV, a oferit sfaturi pentru cei ce doresc să ajungă jurnaliști de televiziune. A relatat despre primele încercări în televiziune, nopțile cu 4-5 ore de somn, vacanțele rare care însă au ajutat-o să ajungă în locurile de frunte. „Banul te învață să-ți respecți timpul, să devii disciplinat și cere mai multe, ca și duritate în caracterul tău. Cel mai important într-o televiziune ești tu, omul care aduni în jurul tău o echipă. Televiziunea înseamnă manipulare. De jurnalist depinde cum vrea să redea adevărul” a afirmat aceasta.

Fotografia postată de Clubul Jurnalistilor al LTM.

Ultimul jurnalist care a vorbit a fost Dorin Galben – reporter la ziarul Timpul, realizator/prezentator la 10TV şi deţinătorul titlului onorific „Omul anului 2016” la categoria Mass-Media. El a vorbit despre experiența sa de 6 ani în jurnalism, de faptul că mereu are idei de reportaje dar și că doarme foarte bine, necătând la munca sa care solicită mult timp. A vizitat și a scris reportaje din toate penitenciarele și morgile din Moldova, despre un cuplu de cerșetori, despre sărăcie, prostituatele de pe Calea Basarabiei, preoții șmecheri ce fac bani prin scoaterea dracilor, despre profesia de măturător și multe altele. Chiar dacă sunt subiecte triste, mereu vor fi citite. Într-un mod ironic a mai spus că „Eu cred că sunt un fericit. Cineva spunea că foarte mult se muncește în jurnalism. Eu însă am o plăcere extremă în momentul în care vin cu un material bun”. I-a sfătuit pe toți să înceapă de la presa scrisă pentru că oferă posibilități nelimitate, iar la final a venit cu un sfat “Faceți doar ceea ce vă place!”

Fotografia postată de Clubul Jurnalistilor al LTM.

În cadrul evenimentului “Forum Jurnalism”, organizatorii și-au propus să ajute și o familie aflată în dificultate, iar banii adunați din vânzarea biletelor vor fi donați lui Roman, un băiețel de 6 ani ce suferă de paralizie cerebrală. Organizatorii au promis și alte ediții ale acestui eveniment, pentru detalii urmăriți pagina de facebook a Clubului Jurnaliștilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.